Permanent hårborttagning med laser i Stockholm, Södermalm
Boka tid

Hårborttagning med laser

Att ha hår är naturligt. Vissa har mer behåring och andra mindre. En del hår är oönskat och ställer till problem för oss exempelvis då det är kosmetiskt missprydande eller medicinskt utlöst då exempelvis hårsäckar blir inflammerade och huden irriterad. Behåring kan därför vara skönt att bli kvitt.

Hårborttagning med Laser

Laser är för närvarande det mest effektiva och säkraste sättet att ta bort oönskad hårväxt. Det finns olika typer av laserutrustning på marknaden. Vi på Kliniké använder oss av LightSheer från Lumenis som är en av världens bästa laser. Det är ett avancerat lasersystem som använder sig av en 805nm diodlaser som garanterar att de flesta hudtyper behandlas på ett säkert sätt. Med hjälp av två olika handstycken och tekonologier kan behandlingen anpassas utifrån hårtyp, hudtyp och behandlingsområde:

HIT-teknologin

High-Speed Intergrated Technology använder vakuum för att höja upp och stretcha ut huden. Genom att göra så absorberas lasern maximalt av hårsäcken. Det blir även möjligt att behandla stora områden snabbare vilket minimerar känslan av värme och således också smärta.

ChillTip-teknologin

ChillTip-teknologin använder ett patenterat kylsystem för att tillfälligt bedöva huden. Detta minimerar smärtan, samtidigt som handstycket pressar ihop huden för att på så sätt rotera hårsäcken och möjliggöra bättre resultat.

 

För att uppnå hårborttagning på lång sikt måste hårsäcken förstöras. Det sker på följande sätt. Laserljuset tränger ner i huden, ljuset absorberas av pigmentet i hårsäcken (kromoforen) och omvandlas där till värme. Hårsäcken blir så varm att de protein och stamceller som bildar ett nytt hårstrå förstörs. Hårstrået kan befinna sig i tre olika faser: växtfas, avstötningsfas och vilofas. Hårsäcken förstörs mest effektivt då den är i växtfas och har kontakt med blodbanan. Ca 20-30% av kroppsbehåringen är i växtfas samtidigt. För att få ett bra och långsiktigt resultat av hårborttagning bör behandlingarna upprepas cirka 6-8 gånger med 4-12 veckors intervall, beroende på vart på kroppen håret är beläget.

Vilka som kan behandlas och vart på kroppen

På kroppen finns olika typer av hår. Vellushår som är ett mjukt fjunigt hår (finns på nästan hela kroppen) och terminalhår som är ett grovt fullt utvecklat hår (finns på vuxna personer bland annat under armarna och runt genitalierna). Behåring på kroppen ändrar karaktär och blir tätare och grövre i takt med ålder och hormonförändringar. Yttre faktorer som plockning och vaxning kan även bidra till att hårväxten på kroppen förändras. Det finns betydligt fler håranlag i huden än synliga hårstrån. Dessa håranlag kan väckas till liv av både inre och yttre faktorer genom livet. Man kan därför inte säga att hårborttagning är helt permanent. I regel brukar resultatet av laserbehandlingen hålla i sig i ca 4-5 år. Då nya håranlag väckts krävs normalt underhållsbehandling ca 1-2 gånger för att bli kvitt den nya behåringen.

Ju mörkare och grövre hår och ju ljusare hud desto lättare, att få ett bra resultat med laserbehandling. Personer med mörk hy måste behandlas med stor försiktighet. Detta för att en del av laserljuset träffar pigmentet i huden, vilket ökar risken för brännskada och därtill utebliven effekt.

Inför en behandling

Innan behandling påbörjas är Du välkommen till oss på en konsultation. Under konsultationen tittar vi på möjligheterna att behandla det hudområde som önskas och du får information om hur behandlingen går till. Du får då också möjlighet att ta upp de förväntningar och farhågor Du har med behandlingen samt ställa eventuella frågor och funderingar som finns. Om du äter läkemedel eller har någon bakomliggande sjukdom är det bra att informera oss om det på konsultationen. Det kan ibland påverka behandlingsmöjligheterna och behandlingsresultatet. Under tiden man är gravid eller ammar utför vi inga behandlingar. Inför, mellan och efter behandlingarna bör solexponering och brun-utan-solprodukter undvikas. I regel gäller det att undvika den några veckor innan behandlingsstart och några veckor efter behandlingsstopp. Detta för att undvika hypo- och hyperpigmentering på huden. Även vaxning, plockning och epilering av håret ska undvikas eftersom det måste finnas ett hårstrå i hårsäcken för att behandlingsresultat ska uppnås.

Hur en behandling går till

  1. Hudområdet renrakas eftersom eventuellt hår på hudytan stjäl laserljusets energi som ska fokuseras på hårsäcken.
  2. Hudområdet delas in i behandlingsområden och födelsemärken, läppkontur och tatuering täcks med vit kajal.
  3. Ultraljudsgel appliceras på huden för att dioden ska få kontakt.
  4. Samtliga i behandlingsrummet måste bära skyddsglasögon/skyddskoppar för att skydda ögonen.
  5. Laserinställningar bestäms och ett litet hudområde testas med initiala inställningar.
  6. Om huden reagerar normalt av testomgången behandlas förutbestämt hudområde färdigt.

Svar på vanliga frågor:

Hur lång tid tar en behandling?

Svar: Behandlingen tar mellan 15 min och 2 timmar beroende på storleken på hudytan samt vilket område på kroppen som ska behandlas.

Gör det ont?

Svar: Vanligtvis känns huden varm och många upplever en brännande, stickande, snärtande känsla på huden under behandling. Smärtan upplevs olika beroende på grovleken och tätheten på hårväxten, lokalisation samt vilken energinivå som ställts in på laserutrustningen. Direkt efter behandling upplevs huden vanligtvis värmeökad och ibland uppkommer rodnad som i regel lägger sig dagen efter.

Vad kostar en behandling?

Svar: Priset på behandlingen beror på vilket område som ska behandlas och behandlingens omfattning. Om flera behandlingar utförs hos oss ges kombinationsrabatt. Se prislista för våra behandlingar här:https://www.klinike.se/priser/

Går det utföra hårborttagning med laser under sommaren?

Svar: Ju mörkare och grövre hår och ju ljusare hud desto lättare att få ett bra resultat med laserbehandling. Då vi alla har olika kraftigt pigment görs en bedömning under en konsultation för att säkerställa att bästa möjliga och säkraste resultat uppnås. Generellt sätt går det utmärkt att utföra permanent hårborttagning på dom ställen på huden som inte nås av solens strålar i samma utsträckning som tex. armhålor och bikinilinjen.

Vad behöver jag tänka på inför en behandling?

Svar: Samma dag som behandlingen sker ska produkter med parfym ex deodorant undvikas på huden samt make-up. Även fysisk aktivitet som innefattar svettning eller bastubad bör undvikas den dagen.

© 2023 Klinike AB Swedish webdesign by TopBorn