Botox

Botox är en förkortning på proteinsubstansen botulinumtoxin Typ A. Botulinumtoxin är ett väl beprövat läkemedel som förhindrar frigörandet av signalsubstanser mellan nerv och muskel, vilket bidrar till avslappning av muskeln. Botulinumtoxinet används med fördel på mimiskarynkor som uppstått tillföljd av muskelsammandragningar i huden.

Efter injektionen av botulinumtoxin har de muskler som drar ihop huden, till exempel i pannan eller runt ögonen, minskad förmåga att dra ihop sig och huden blir med tiden märkbart slätare.

Botulinumtoxin används för att minska uppkomsten av de dynamiska rynkorna i ansiktet. Det vill säga, rynkorna som orsakas av sammandragningar av ansiktsmusklerna vilka tenderar att bli tydligare med åldern då hudens elasticitet minskar.

Botulinumtoxin är alltid det föredragna valet för behandling av rynkor i den övre delen av ansiktet. Här kan linjer i pannan, bekymmersrynkor eller kråksparkar jämnas ut. Det är också möjligt att göra ett diskret ögonbrynslyft med botulinumtoxin. I den nedre delen av ansiktet kan det användas för att minska rynkor runt munnen, skapa en ”lipflip” eller sura mungipor. Vi behandlar även käkmuskler (masseter) med botox.

Effekten uppkommer efter 3-12 dagar och försvinner i regel efter tre månader. Resultatet skall se naturligt ut och inte begränsa mimiken.

Lag på konsultation

Numera är det lag på konsultation minst 48 h innan injektionsbehandling om du tidigare ej besökt oss eller om du ej varit hos oss de senaste 6 månaderna för samma behandling. Ansvaret att konsultationen görs i rätt tid ligger på dig som kund. Om bokad behandling ej kan utföras pga konsultation ej är utförd enligt lag debiteras du fullpris på bokad behandling.

Boka konsultation HÄR

Under konsultationen tittar vi på möjligheterna behandla dig och du får information om hur behandlingen går till och vilket priset blir för just din behandling. Du får under konsultationen också möjlighet att ta upp de förväntningar och funderingar Du har inför behandlingen. Om Du äter läkemedel eller har någon bakomliggande sjukdom är det viktigt att informera oss om det på konsultationen. Det kan ibland påverka behandlingsmöjligheterna och behandlingsresultatet. Under tiden man är gravid eller ammar utför vi inga behandlingar. Ej heller under IVF-behandling.

Konsultation kan ske via telefon eller FaceTime om det gäller botulinumtoxin. Boka Telefonkonsultation injektionsbehandling.

Är du återkommande kund som önskar samma behandling som tidigare gjorts, inte har några medicinska förändringar sedan senaste besöket och behöver en konsultation pga att det gått mer än 6 månader går det bra att maila oss på info@klinike.se.

Konsultation måste har gjorts minst 48 h innan behandling för att du som kund ska ha en betänketid på minst 2 dagar. 

Boka konsultation HÄR

 • Innan behandling påbörjas ska du som kund fyllt i ett ”Informerat samtycke” 
 • Behandlande sjuksköterska föreslår placering av botox utifrån dina önskemål av resultat
 • Foto tas till journalen
 • Huden inspekteras och desinficeras före injektionen påbörjas
 • Små mängder av botulinumtoxin injiceras i utvalt område i hud eller muskel
 • Huden och behandlingsområdet inspekteras därefter av  behandlande sjuksköterska
 • Små upphöjda områden och viss rodnad syns direkt efteråt men försvinner i regel inom 30 min
 • Små blåmärken eller stickmärken i huden kan uppstå och försvinner efter några dagar
 • Efter avslutad behandling är man välkommen att sitta ned på kliniken en stund
 

Effekten av botulinumtoxin uppträder först efter 3-14 dagar och varar i genomsnitt 3-4 månader. Redan efter 2 månader börjar musklerna återfå sin funktion och vid 3 månader behövs i regel en ny dos. Före ny dos administreras ska stor del av muskelkraften återfåtts, detta för att på lång sikt få god effekt samt minska biverkan. Durationen varierar beroende på individuella fysiologiska faktorer, hudens tillstånd, behandlat område, dosen som injicerats och livsfaktorer såsom solning och rökning.

Om muskeln som injicerats är mycket stark behövs i regel fler behandlingsomgångar för att få ett resultat som håller på sikt. När muskeln blivit svagare kan intervallet förlängas. Då är muskeln mindre tränad och vanan att använda den har minskat. 

Känslan av beröring i det behandlade området bibehålls oförändrad. Huvudvärk är relativt vanligt och kan uppstå dagarna efter behandling. När pannan behandlats kan man uppleva en tyngdkänsla över ögonen, den försvinner i regel efter ett par veckor. Även viss svullnad runt ögonen kan uppkomma men försvinner normalt även den efter ett par veckor.

Om effekten är otillräcklig eller resultatet asymmetrisk, kan vi göra en ’touch-up’-behandling efter 14 dagar. Detta ingår i priset.

Undvik i 48 h efter behandling med botulinumtoxin:

 • Solexponering och UV-ljus
 • Bastu och varma bad/aktiviter
 • Massage av det behandlade området
 • Alkohol
 • Andra estetiska behandlingar och kirurgiska ingrepp – gäller 14 dagar

 

Risken för biverkningar och allergiska reaktioner eller överkänslighet är liten. Om biverkan uppstår kontakta oss på info@klinike.se. Vid uttalade besvär med allergi eller andningsbesvär kontakta sjukvården eller ring 112.

Ta hand om din hud

Rekommenderade produkter efter en botox-behandling