Boka tid

Botulinumtoxin Typ A

Botox är en förkortning på proteinsubstansen botulinumtoxin Typ A. Botulinumtoxin är ett väl beprövat läkemedel som förhindrar frigörandet av signalsubstanser mellan nerv och muskel, vilket bidrar till avslappning av muskeln. Botulinumtoxinet används med fördel på mimiskarynkor som uppstått tillföljd av muskelsammandragningar i huden.

Efter injektionen av botulinumtoxin har de muskler som drar ihop huden, till exempel i pannan eller runt ögonen, minskad förmåga att dra ihop sig och huden blir märkbart slätare.

Botulinumtoxin används för att minska uppkomsten av de dynamiska rynkorna i ansiktet. Det vill säga, rynkorna som orsakas av sammandragningar av ansiktsmusklerna vilka tenderar att bli tydligare med åldern och bli fullt synliga även när ansiktet vilar.

Botulinumtoxin är alltid det föredragna valet för behandling av rynkor i den övre delen av ansiktet. Här kan linjer i pannan, bekymmersrynkor eller kråksparkar jämnas ut. Det är också möjligt att göra ett diskret ögonbrynslyft med botulinumtoxin. I den nedre delen av ansiktet kan det användas för att släta ut rynkor runt munnen eller dra ledsen mun uppåt.

Effekten sker efter 3-12 dagar och försvinner i regel efter tre till sex månader. Resultatet skall se naturligt ut och inte begränsa mimiken.

Om effekten är otillräcklig eller resultatet asymmetrisk, kan vi göra en ‘touch-up’-behandling efter 14 dagar. Detta ingår i priset.

Inför en behandling

Innan behandling påbörjas är Du välkommen till oss på en konsultation. Under konsultationen tittar vi på möjligheterna behandla dig med botox och du får information om hur behandlingen går till och vilket priset blir för just din behandling. Du får under konsultationen också möjlighet att ta upp de förväntningar och farhågor Du har inför behandlingen samt ställa eventuella frågor som finns. Om Du äter läkemedel eller har någon bakomliggande sjukdom är det bra att informera oss om det på konsultationen. Det kan ibland påverka behandlingsmöjligheterna och behandlingsresultatet. Under tiden man är gravid eller ammar utför vi inga behandlingar.

Hur en behandling går till

  • Konsultation genomförs
  • Behandlande sjuksköterska föreslår placering av botox utifrån dina önskemål av resultat
  • Huden inspekteras och desinficeras före injektionen påbörjas
  • Små mängder av botulinumtoxin injeceras i utvalt område
  • Huden inspekteras och kontrolleras behandlande sjuksköterska
  • Efter avslutad behandling är man välkommen att sitta ned på kliniken en stund

Svar på vanliga frågor

Effekten av behandlingen ses först efter 3-12 dagar och varar i genomsnitt 3-4 månader. Durationen varierar beroende på individuella fysiologiska faktorer, hudens tillstånd, behandlat område, dosen som injicerats och livsfaktorer såsom solning och rökning. Känslan av beröring i det behandlade området bibehålls oförändrad. Det är möjligt att kombinera behandling med botulinumtoxin med icke-permanenta fillers, laser eller andra hudföryngring behandlingar. Botulinumtoxin injeceras i huden och med en tunn nål vilket medför risk för liten blödning vid instickstället. Vid alla typer av injektioner kan själva sticket ge smärta och brännande eller stickande känsla, svullnad och/eller blåmärken.

© 2021 Klinike AB Swedish webdesign by TopBorn