Tatueringsborttagning

Dekorativa tatueringar är idag vanligt förekommande och trenden ser inte ut att avta. Vissa tatueringar är kortlivade medan vissa tatueringar förblir omtyckta hela livet.

Om man tröttnar på sin tatuering går det idag att ta bort den, en del med större framgång än andra. På Kliniké eftersträvar vi ett resultat utan bestående ärr eller andra komplikationer. En behandling hos oss är så effektiv och säker som möjligt.

Tatueringspigmentet är placerat i huden, intradermalt, omgivna av kollagenbuntar. När laserljuset träffar tatueringspigmentet i huden sönderdelas pigmentet till mindre partiklar. De sönderdelade mikroskopiska delarna ”städas” bort av makrofager och transporteras till intilliggande lymfkörtlar. För varje laserbehandling sönderdelas ytterligare pigment som städas bort. Successivt bleknar tatueringen på så sätt bort.

Vi använder oss av en Nd: YAG laser, Q-switshad för tatueringsborttagning. Lasern är Medical CE IIb godkänd, vilken är en av de högsta klassificeringarna på marknaden och håller därmed en högre klass än många andra på marknaden.

Att läka huden och ”städa” bort pigment är en liten ansträngning för kroppen och en process som tar tid. Det är alltid svårt i förväg att förutsäga slutresultatet och hur många behandlingar som krävs. Det vi vet är att en ”normal” tatueringsborttagning i regel kräver 6-10 behandlingar med 8-12 veckors intervall, så slutresultatet kan förväntas först efter ett par år.

Vi behandlar maximalt en handflata stor tatuering per tillfälle eftersom det annars kan bli för mycket bläckpigment på samma gång för kroppen att ta hand om.

Varje tatuerings egenskaper är individuella. Dessa avgör hur stort antal behandlingar som krävs och hur slutresultatet blir. Faktorer som påverkar är:

  • ålder på tatueringen
  • storleken på tatueringen
  • hur tätt och hur djupt ner i huden pigmentet sitter
  • vart på kroppen tatueringen är placerad
  • vem som gjort tatueringen, amatör eller proffs
  • vilka kulörer och vilket färgfabrikat som använts
  • hudtyp
  • individuella fysiologiska egenskaper för att ”städa” bort pigmentet

Innan behandling påbörjas är Du välkommen till oss på en konsultation. Under konsultationen tittar vi på möjligheterna att eliminera din tatuering och du får information om hur behandlingen går till och vilket priset blir för just din tatuering. Priset på behandlingen beror på hur stort område som ska behandlas. Om flera behandlingar utförs hos oss ges kombinationsrabatt. Prisuppgift lämnas innan behandling inleds.

Under konsultationen kan vi även utföra en testbehandling för att se hur din kropp och hud reagerar på behandlingen och Du får en känsla för hur det känns. Du får då också möjlighet att ta upp de förväntningar och farhågor Du har inför behandlingen samt ställa eventuella frågor som finns. Om Du äter läkemedel eller har någon bakomliggande sjukdom är det bra att informera oss om det på konsultationen. Det kan ibland påverka behandlingsmöjligheterna och behandlingsresultatet. Under tiden man är gravid eller ammar utför vi inga behandlingar.

På behandlingsdagen:

  • Hudområdet inspekteras efter eventuella ärr eller hudförändringar.
  • Om det finns hår i tatueringen rakas detta bort eftersom hår på hudytan stjäl laserljusets energi som ska fokuseras på pigmentet i huden.
  • Kort tas för att kunna jämföra ”före- och efter”.
  • Huden rengörs.
  • Samtliga i behandlingsrummet måste bära skyddsglasögon/skyddskoppar för att skydda ögonen.
  • Laserinställningar bestäms och ett litet hudområde på tatueringen testas med initiala inställningar.
  • Om huden och kroppen reagerar normalt av testomgången behandlas förutbestämt hudområde färdigt.
  • Huden kyls vb
  • Slutligen appliceras mjukgörande och ett torrt förband för att skydda huden. 

Direkt efter att laserimpulsen träffat pigmentet blir huden vitaktig. Detta kallas vaporisering och är förångad vätska som ligger i yttersta hudlagret. Den vita beläggningen varar ca 30 min varpå tatueringen blir tydligare igen.

Efter varje behandling blir hudområdet rodnat, svullet och ömt. Man kan likna det vid att huden får en lättare brännskada. Detta håller normalt i sig några dagar. Smörj hudområdet med mjukgörande (ex Bephanten eller aloevera) så att huden hålls mjuk under läkning.

Det kan även uppkomma små hudblödningar och blåsor på det behandlade området. De lägger sig efter ca 1-2 v. Det är av största vikt att den såriga huden skyddas och hålls ren samt att blåsor och sårskorpor inte pillas bort eftersom det ökar risken för infektion och ärrbildning.

Själva laserbehandlingen tar bara några minuter men är relativt smärtsam. De flesta upplever en snärtande brännande känsla på huden. För att minska på smärtan kan bedövningskräm appliceras ca 2 timmar innan behandling påbörjas. Denna finns att köpa receptfritt på apoteket.

Ibland uppstår sjukdomskänsla efter behandling och man kan få lite feber. Detta är reaktion på att kroppen arbetar med att transportera eller ”städa” bort de pigmentpartiklar som sönderdelats. Vanligtvis försvinner detta efter några dagar. Behandling bör därför inte ske när man är sjuk och hård fysisk aktivitet bör undvikas de första dagarna efter behandling.

Huden bör inte exponeras för sol någon månad innan behandling påbörjas och någon månad efter behandlingsstopp. Mellan behandlingarna bör man att undvika solen helt. Om vistelse i sol täcks tatueringen och omkringliggande hud med kläder eller förband och hudområdet smörjs in med SPF 50. Även brun-utan-solprodukter bör undvikas någon månad innan behandling och några veckor efter.


Nygjorda tatueringar måste läka ordentligt (tre månader) innan borttagning för att minska risken för ärr och pigmenteringar. 

Flerfärgade tatueringar är svåra att få bort. Hos oss på Kliniké kan svarta och röda pigment elimineras. Om tatueringen är skuggad finns risk att det svarta bläcket är uppblandat med vitt vilket kan reagera och bli brunfärgat i kontakt med lasern. Detta är svårt att veta i förväg.

Kosmetisk tatuering så som ögonbryn är vi på Klinike mycket restriktiva med att behandla. Anledningen är dels att det är ett behandlingsområde nära ögat och dels att ögonbrynsfärg många gånger innehåller olika kulörer. Det som riskerar hända när svart bläck som enklast tas bort elimineras är att kan exempelvis gröna och röda nyanser framträder, och dessa är som beskrivits ovan svåra att få bort med laser.

Det är mycket ovanligt men det finns en ökad risk för allergisk reaktion när pigmentet sönderdelas. Om ingen allergisk reaktion uppstod vis tatueringstillfället är sannolikheten mindre att det händer när den ska tas bort.

Ta hand om din kropp

Rekommenderade produkter efter tatueringsborttagning