Pigmentförändringar

Pigmentfläckar, skolskador, är ett vanligt förekommande kosmetiskt problem som kan drabba såväl kvinnor som män i alla åldrar. 

Pigmentfläckarna orsakas av solexponering och/eller hormonförändringar som vid graviditet eller medicinering. Melainet i huden klumpar ihop sig och bildar vanligtvis bruna eller mörka fläckar i huden, antingen enskilda så kallade lentigo solaris eller som stor fläckighet kallad melasma. 

Boka tid

 

Vi använder oss av en Q-Switchad Nd:YAG Laser med en våglängd på 532nm eller 1064nm. Med hjälp av laserstrålen löses pigmentet i huden upp och avlägsnas sedan av kroppens makrofager under en period om 6-8 veckor. Epidermala pigmentfläckar behandlas bäst på en våglängd på 532nm medan dermala pigmentfläckar ligger djupare i huden och kräver således en våglängd på 1064nm. Fördelen med att använda en Q-switched laser teknik är att den riktas precist på det pigment man vill behandla utan att skada den omkringliggande vävnaden. Det krävs vanligtvis 1-3 behandlingar beroende på vilken typ av pigmentfläck och hur djupt den är belägen. Viktigt att veta är att solning kan innebära att fläckar som eliminerats kan återkomma. Det är därför av störta vikt att använda solskyddsfaktor dagligen och undvika överdriven solexponering efter behandling.

Inför en behandling

Innan behandling påbörjas är Du välkommen till oss på en kostnadsfri konsultation. Under konsultationen tittar vi på möjligheterna att behandla det hudområde som önskas och du får information om hur behandlingen går till. Du får då också möjlighet att ta upp de förväntningar och farhågor Du har med behandlingen samt ställa eventuella frågor finns. Om du äter läkemedel eller har någon bakomliggande sjukdom är det bra att informera oss om det på konsultationen. Det kan ibland påverka behandlingsmöjligheterna och behandlingsresultatet. Under tiden man är gravid eller ammar utför vi inga behandlingar. 

 

Hur en behandling går till 

  • Hudområdet inspekteras efter eventuella ärr eller hudförändringar.
  • Om det finns hår vid pigmenteringen rakas detta bort eftersom hår på hudytan stjäl laserljusets energi som ska fokuseras på pigmentet i huden
  • Kort tas för att kunna jämföra ”före- och efter”
  • Huden rengörs
  • Samtliga i behandlingsrummet måste bära skyddsglasögon/skyddskoppar för att skydda ögonen
  • Laserinställningar bestäms och ett litet hudområde på pigmentförändringen testas med initiala inställningar
  • Om huden och kroppen reagerar normalt av testomgången behandlas förutbestämt hudområde färdigt

Svar på vanliga frågor?

Efter varje behandling blir hudområdet rodnat, svullet och ömt. Man kan likna det vid att huden får en lättare brännskada. Detta håller normalt i sig några dagar. Smörj hudområdet med mjukgörande (ex Bephanten eller aloevera) så att huden hålls mjuk under läkning.

Själva laserbehandlingen tar bara några minuter men är relativt smärtsam. De flesta upplever en snärtande brännande känsla på huden. För att minska på smärtan kan bedövningskräm appliceras ca 2 timmar innan behandling påbörjas. Denna finns att köpa receptfritt på apoteket.

Huden bör inte exponeras för sol någon månad innan behandling påbörjas och någon månad efter behandlingsstopp. Mellan behandlingarna bör man att undvika solen helt. Om vistelse i sol täcks tatueringen och omkringliggande hud med kläder eller förband och hudområdet smörjs in med SPF 50. Även brun-utan-solprodukter bör undvikas någon månad innan behandling och några veckor efter.

Priset på behandlingen beror på hur stort område som ska behandlas. Om flera behandlingar utförs hos oss ges kombinationsrabatt. Prisuppgift lämnas innan behandling inleds.